Älkää hyvät naiset uskoko siihen, että ihmetyksen epäonnistuminen olisi jotenkin sukuvika!

Olen iltavuorossa ja seuraavaksi minun on saatava eräs vauva imemään, koska edellisestä syötöstä on kulunut kohta kolme tuntia. Ohjaan vauvaa rinnalle ja näytän samalla äidille kuinka hän voi auttaa vauvaa seuraavalla kerralla myös itse. Ohjeistan ja kerron miten äiti tunnistaa vauvan hyvän imuotteen ja milloin on hyvä korjata otetta. Vauva saadaan nätisti yhdessä rinnalle ja äiti on selvästikin onnellinen ja ylpeä omasta äitiydestään ja siitä, että imetys sujuu jo vähän helpommin, kuin kahdella edellisellä kerralla. Myös minä olen onnellinen, että olen saanut vauvan syömään. Kaikki on tähän asti hyvin. Vauva on siis syönyt ja äiti on onnellinen. Lähden huoneesta ja muistutan, että viimeistään kolmen tunnin päästä vauva taas on heräteltävä rinnalle. Kaikki on siis selvää ja tunnelma on positiivinen.

Menee muutama tunti ja alkaa vierastunti. Käytävillä alkaa olemaan trafiikkia. Sukulaisia tulee innoissaan ja jännittyneinä katsomaan ja toivottaman tervetulleiksi uusia perheenjäseniä. Käytävillä leijuu onnellinen ja jännittynyt energia, sekä tuoreiden kukkien tuoksu. Vierastunti alkaa pikkuhiljaa olemaan ohi ja alan kiertämään taas huoneita ja tekemään illan loput työt. Menen huoneeseen jossa vielä tuoreet isovanhemmat ihastelevat vauvaa.

Autan vauvan äidin rinnalle ja samaan aikaan synnyttäjän oma äiti alkaa kertomaan omasta imetys kokemuksestaan ja siitä, kuinka kamalaa se oli ollut. En keskity nyt kuuntelemaan mummia, vaan keskityn tuoreeseen äitiin ja yritän säilyttää positiivisen vireen yllä. Vauva etsii hyvää otetta ja tuhisee hyvin tyypillisellä vastasyntyneen tavalla, kun ote irtoaa  muutaman kerran. Mummi papattaa vieressä kuuluvasti ettei vauva varmasti saa yhtään mitään. Tyttären rinnatkin ovat niin tyhjän näköiset pussit ettei niissä varmasti mitään ole. Meidän suvussa ei kukaan ole onnistunut imettämään kahta viikkoa kauempaa, mummi kertoo omista ja muiden sukulaisten katkerista imetys kokemuksista.

Harmillista, nimittäin juuri tuollaiset uskomukset äideiltä tyttärille kulkevat vuodesta toiseen ja kuinka syvälle ne iskostuvat. Äiti on turhautunut ja se vaikuttaa heti tietysti vauvaan, joka reagoi irrottamalla otetta useamman kerran. Äiti toistelee oman äitinsä sanoja, joo ei sieltä taida mitään tulla. Yritän kannustaa äitiä ja kerron ihmetyksen faktoja. Tottakai sieltä tulee, vauvan on saatava harjoitella rauhassa jotta maito nousee.

Maidon nousuun tarvitaan useamman päivän säännöllistä rinnan stimuloimista joko vauvan imemisellä, tai rintaa pumppaamalla vauvan syntymän jälkeen. Kun maito alkaa nousemaan on säilytettävä silloin maltti ja jaksettava imettää vauvaa paljon ja tiheästi, mutta ei vain siksi että vauvalla olisi nälkä, vaan siksi, ettei rinnat pakkaantuisi maidon nousun päivinä. Maito tasaantuu kyllä muutaman päivän sisällä vauvan tarpeelle sopivaksi ja äidin tukala olo rinnoista helpottuu. Imetyksessä pätee myös kysynnän ja tarjonnan laki, eli jos vauva haluaa olla rinnalla tiheästi, tilaa hän maitoa näin seuraavalle päivälle enemmän. Luottakaa siis äidit siihen, että maitoa kyllä tulee ja sitä riittää vauvalle. Jos olet epävarma, niin kysy apuja neuvolasta, imetystukiryhmistä, tai ystäviltä jotka ovat imettäneet.

Imettävän äidin muistilista

  • Muista juoda riittävästi, jano on jo oire nestehukasta (1 imetys kerta= juo 2dl nestettä)
  • Imetä vauvan tahtisesti, mutta alkupäivinä vauvaa on myös heräteltävä monesti rinnalle, jopa kolmen tunnin välein
  • Pidä rinnat lämpimänä villatakilla, huivilla tai millä vaan lämpöisellä, oli sitten kesä tai talvi
  • Vältä vetoa, koska rintatulehdus tulee helposti vedosta
  • Älä pumppaa turhaan, anna vauvan ennemmin tyhjentää rinta imemällä
  • Pidä rintojen iho siistinä
  • Kokeile erilaisia imetysasentoja, näin vauva saa tyhjennettyä rintaa eri kohdista
  • Öljyä rintoja suihkun jälkeen, sillä maidon nousun aikaan iho saattaa muodostaa arpia (öljy ei estä arpien syntymistä, mutta se auttaa lisäämään ihon elastisuutta)
  • Maidon nousun aikaan vauvan saattaa olla vaikea saada rinnasta otetta. Lypsää silloin käsin pahin paine pois rinnasta, jotta rinta pehmenee hieman ja vauvan on helpompi saada ote rinnasta.
  • Muista imettää molemmista rinnoista tasapuolisesti
  • Anna imetyshetkille aikaa, ne voivat kestää pitkiäkin aikoja alussa
  • Älä stressaa

-Emilia




Kirjoittaja ja kuva: Emilia Ek

Share This